ATELIER ANTWERPEN - VINCENT VAN GOGH


Vincent van Gogh zou op 16-11-1885 naar Antwerpen vertrekken nadat hij dat al een jaar eerder van plan was geweest maar had uitgesteld. Hij was wel goed voorbereid omdat hij een aantal adressen (+/-6) had gekregen waarvan de meeste verfhandelaren waren. 
Hij heeft zijn spullen keurig laten verzenden en het zou me niet verbazen als dat via van Gend & Loos is gebeurt die een dependance hadden in de Rechtestraat te Eindhoven naast de winkel van Jan Baijens en ook aan de achterzijde grensde aan de Keizersgracht te Eindhoven.
Zijn spullen zouden naar een depot in Antwerpen gestuurd worden en kwamen drie dagen later aan. 
Er zijn drie verschillende locaties mogelijk. 
Dezelfde dag had hij nog besloten om zijn intrek te nemen.
Vanaf de overloop schilderde hij de achterkant van huizen. Dus een echt atelier heeft hij niet gehad, alhoewel hij het zijn rommelhokje noemde. 
De wanden had hij gezellig gedecoreerd met o.a. Japanse prenten en vond het dragelijk in orde en het er bepaald niet triest uitzien. 
Blijkbaar kreeg hij nog wel de beschikking over een rommelhokje.
In de korte tijd van 3 maanden heeft hij vooral zijn tijd buitenshuis doorgebracht. Want hij heeft nauwelijks thuis gegeten, door geldgebrek maar ook omdat zijn slechte gebit en maag dat niet toe lieten.
Hij bezocht galerieën of kunsthandelaren waarvan er wel 13 waren in Antwerpen. Meegebrachte werken probeerde hij te slijten en zelf dacht hij eraan om reclameborden te schilderen van 100x50 cm. voor 30 of 50 fr. In hoeverre hij de portretten thuis heeft
 
geschilderd of op locatie is niet te zeggen.
Er zijn wel prachtige meesterstukken bij zoals kop van een oude man en meisje met de rode strik.
De studies van het rokende skelet moeten natuurlijk op de academie gemaakt zijn.
Hij vond dat zijn schilderijen qua kleur in daglicht ook beter tot hun recht kwamen.
Ook gaf hij schilderijen in commissie, zoals het gezicht op de Kaai.
Wegens zijn gezondheidsproblematiek bezocht hij de dokters, tandarts en ziekenhuis, alsmede de Koninklijke Academie en tekenlessen, ook nog op de avond. Daarbij optellend de wandelingen door het park en langs de kaaien die hij beschrijft, bezoek aan dansgelegenheden zoals Café Concert Scala in de Anneessenstraat, genietend van het vermaak van de dansende paartjes.
Bij slecht weer werkte hij vanuit herberg St. Anna.
Ondanks dat hij door Jan Baijens uit Eindhoven voor 50 fr. materiaal had laten oversturen moest hij toch meer materiaal kopen.
De nieuwe penselen waar hij nauwkeuriger mee kon werken en het Cobaltblauw werden favoriete schildersmaterialen. Fabrikant Tyck vond hij de beste leverancier.
Ook genoot hij blijkbaar van de sneeuw maar het deed hem ook besluiten een nieuw vest en broek te kopen want het was niet alleen koud maar hij wilde zich ook beter soigneren om er representatiever uit te zien. Dat zou moeten helpen bij de verkoop.
De vele fotografen vond hij maar een plaag in Antwerpen en ook het resultaat was maar doods.
 
Peter Nagelkerke
  Afbeelding invoegen
 
 

 ZIE OOK: Familie Baijens