STULTIENS - DE KLEERMAKER VAN VINCENT VAN GOGH
VINCENT VAN GOGH'S JEKKER UIT EINDHOVEN? In de Rozemarijnstraat (*foto), nu Jan van Lieshoutstraat (kadaster B253) geheten woonde Willem van de Wakker bij kleermaker J. Stultiens op kamers als kostganger. In 1927, op 1 januari, zou Hr. Benno Stokvis zijn "Nieuwe nasporingen omtrent Vincent van Gogh in Brabant" publiceren in "de Opgang ". Het Algemeen Dagblad gaf een tamelijk uitvoerige aankondiging hiervan. Heer Stokvis kwam in aanraking met W. van de Wakker, een oud leerling van Vincent,die hij bezocht. Hij schreef o.a. :
De Heer Willem van de Wakker (*foto), gepensioneerd ambtenaar der posterijen was in Vincent's Nuenense periode (december 1883-november 1885) werkzaam aan het telegraafkantoor te Nuenen. Hij woonde echter te Eindhoven.
Willem van de Wakker was eigenlijk aquarellist en zijn werk leek verdacht veel op dat van Vincent en zijn later ook wel eens verward met elkaar, alhoewel Vincent het minachtend "chicq-jes" noemde. Vincent had hem blijkbaar veel van zijn werk gegeven maar daar is niets meer van teruggevonden.
Uiteindelijk heeft van de Wakker ook zelfdoding gepleegd in 1927 door in het ziekenhuis "de stekker eruit te trekken", volgens de overlevering. Benno Stokvis verhaalde betreffende de kleermaker het volgende:
Inderdaad bleef Vincent geboeid voor de winkelruit staan en kocht hij een pak van tegen de fl. 35. Maar hij liep ermee te schande! In Eindhoven werd hij algemeen bijgenoemd het gekke menneke van Nuenen." Ook weten we dat van Gogh zorgvuldig de complementaire kleurenleer van Delacroix toepaste in zijn werk en dat hij bij het nemen van pianolessen de klanken en kleuren met elkaar vergeleek.
|
Hein van de Zande was bang geworden van Vincent, die overigens ook in het Frans de gedichten van Beaudelaire uit het hoofd declameerde. Beaudelaire was dichter en synestheet. De maandelijkse toelage vanuit Parijs was vaak rond de 50-100 gulden. Een wevers- of arbeidersgezin moest leven van fl. 7.50 per maand met een gezin van 7 kinderen. Een tekenleraar op de Teekenschool verdiende nog geen fl. 100 per jaar.
Vincent was altijd platzak, maar dat lag meer aan zijn bestedingspatroon, verf, papier, penselen maar ook zijn reisjes her en der per trein. Ook had hij vaak gravures en boeken en moest hij kisten laten maken om zijn werken te verzenden.
In elk geval was het een duur maatwerk voor die tijd. Men kan zich voorstellen dat hij nogal opzien baarde met zijn outfit want men kende hem vooral aan zijn duffelse jekker, bontmuts in de winter, pijp in de mond en beladen met zijn schildersspullen of met pas geschilderde doeken waarvoor je moest oppassen om niet onder de verf te komen zitten. Vincent schreef ook naar zijn broer Theo dat hij zich beter ging soigneren Het ziet eruit als stevige kwaliteit en kan dus wel een paar jaar meegegaan zijn en geschikt voor lange wandeltochten in allerlei weersomstandigheden.
WILLEM VAN DE WAKKER
|
|