ATELIER AUVERS-SUR-OISE - VINCENT VAN GOGH

 
Het kleine schilderachtige dorpje op 25 km boven Parijs was een geliefde plaats voor de kunstenaars uit die tijd zoals Cezanne, Pissaro, Corot en vele anderen. 
Vincent kwam daar aan op 20 mei 1890   na zijn vertrek uit Arles en de inrichting in St. Remy en zou slechts 70 dagen in Auvers werken en verblijven. 
 
Eerst is hij een paar dagen verbleven bij de pasgetrouwde en inmiddels vader geworden Theo en zijn vrouw Jo van Gogh-Bongers in Parijs voordat hij afreisde naar het dorpje. 
Hij nam zijn intrek in Auberge Ravoux op de Place de la Marie en ontmoette dr. Gachet meteen de eerste dag, die een oogje op hem zou houden.
Afbeelding invoegen
 
Theo vond dat een geschikte constructie alhoewel dr. Gachet niet meer als arts praktiserend was en geen praktijk meer had. Maar hij had in het kunstenaarswereldje de reputatie dat hij goed de kunst en kunstenaars kon begrijpen en aanvoelen en daarbij zelf ook nog eens schilderde.
Hij woonde niet ver buiten Auvers in een mooi huis, omgeven door een grote tuin en met kleinvee.
 
Op 8 juni zouden Theo, Jo en de kleine Vincent hen daar ook bezoeken en Vincent liet zijn naamgenootje alle dieren zien.
De werkkamer van Gachet was als een alchemistenwerkplaats.
Meteen is eigenlijk een vriendschappelijk verhouding ontstaan en het eerste schilderij was een portret van de dokter die er wel erg melancholisch op kijkt. Het zou een begin worden van een uiterst werkzame periode waarin van Gogh vele, vele werken heeft gemaakt.
 
Er zijn ondertussen natuurlijk vele bekende verhalen volgens overlevering verteld en ontstaan.
De getuigenis van Adeline, de dochter van Ravoux, is misschien nog wel de meest betrouwbare.
Ze poseerde ook voor Vincent en van het schilderij (JH2035) maakte hij ook nog een 2e versie en een portret.
Ook is ze degene geweest die Vincent 's avonds strompelend en overhangend naar een zijde zag terugkomen naar het logement en de trap op heeft zien gaan naar zijn kamertje.
Het was ongebruikelijk laat geweest op de avond en Vincent was niet teruggekeerd voor het middagmaal.
Ravoux is gaan kijken en vond de kreunende Vincent die zijn wond liet zien en vertelde wat er gebeurd was en dat hij mis geschoten had.
 
In het kamertje naast Vincent woonde een andere jonge kunstenaar Tom Hirsch (waarschijnlijk ver weg familie van van Gogh).
De politie heeft Vincent nog ondervraagd waar hij bevestigde dat hij zichzelf van het leven wilde beroven wat op zich al verboden was. Vincent vond echter dat hij met zijn eigen lichaam mocht wat hij wilde.
 
Tom Hirsch was degene die Theo moest gaan waarschuwen, de dokters en heeft ook een rol gespeeld nadat Vincent was overleden om de kist te laten maken bij timmerman mr. Levert alsmede voor de kar voor transport heeft gezorgd welke de begrafenisstoet naar het graf zou brengen.
Theo had de nacht bij Vincent doorgebracht en ze hadden hen in het Nederlands horen praten. Uiteindelijk zou ook een onvoltooide brief van Vincent aan Theo nog in zijn zak zitten.
 
De vriend van Vincent, Bernard, heeft uitvoerig beschreven en verslag gedaan wat hij heeft aangetroffen toen hij die dag op de begrafenis was.
Theo heeft de "schilder kamer" waar Vincent lag opgebaard ingericht met schilderijen, zijn palet en penselen aan de voet van de kist.
Dr.  Gachet had voor een grote bos zonnebloemen gezorgd.
 
Een aantal kunstenaars en vrienden uit Parijs en omgeving hebben de kist gevolgd naar het kerkhofje.
In Auvers was bijna iedereen katholiek en zeker zelfmoordenaars werden daar niet begraven.
Het kerkje is trouwens wel iconisch geworden door het schilderij van Vincent.
 
Na afloop van de begrafenis heeft Theo nog schilderijen weggegeven en laten uitzoeken.
Theo zou zelf na een paar maanden overlijden en na 24 jaar naast zijn broer worden herbegraven op het plekje in Auvers. 
Uiteindelijk zou de Belg Dominique Janssens de herberg kopen en inrichtten. Hij heeft dit met veel respect gedaan en wilde vermijden dat het een toeristische attractie zou worden met valse souvenirtjes. 
Koesteren!
 
Via een kennis heb ik een aantal flintertjes behang gekregen uit de sterfkamer van Van Gogh nadat die kamer in ere is hersteld.
Deze kennis kwam lang geleden vaker in Auvers om ook te schilderen en was een goede bekende geworden van de toenmalige burgemeester, waarvan hij nog meer behang-fragmenten heeft gekregen.       
 
 
 

  • Flintertjes behang uit sterfkamer van Vincent van Gogh, Herberg van Ravoux , Auvers- sur Oise. 19-7-2009 verworven via Johan v.d. Broek die het kreeg van een voormalige burgemeester van Auvers. 
  • Overlijdensbericht door Moeder van Gogh.
  • Bronnen: Louis Pierard 1929 "Vincent".