MARGOT BEGEMANN - BUSTE

ONTHULLING OP 17 MAART 2016
 
Afbeelding invoegen
 
FOTOALBUMS
 

 
 
ONTSTAAN VAN DE BUSTE

Afbeelding invoegen

De buste maakte ik van Margot Begemann (17-3-1841 - 11-2-1907). Het is een interpretatie omdat weinig beeldmateriaal van haar beschikbaar is. Op eerste foto's ziet ze er uit als een 20-22(?) jarige met pijpenkrullen zoals Kaiserin Sissi. Echter: In de tijd dat ze met Vincent van Gogh verkeerde en haar zelfmoordpoging pleegde...was ze 42 jaar oud (en 12 jaar ouder dan Vincent).

Vincent gaf de schuld voor de zelfmoordpoging aan pesterij van haar  zusters, die ook niet wilden dat hij met Margot trouwde. Echter schreef hij later dat "hij nu wist waarom ze het deed". Daar hebben we nooit duidelijkheid over gekregen... maar het was blijkbaar voldoende reden om geruime tijd bij een dokter in Utrecht te verblijven. Alwaar Vincent haar overigens ook zou opzoeken en met haar bleef corresponderen na het afbreken van de ongelukkige liefde.

Er is slechts een vage foto van haar, samen met haar zusters en moeder Van Gogh op het terras van Nuneville. Dan volgt er nog een foto waarbij ze ongeveer 55-60 jaar moet zijn.

Afbeelding invoegen

Margot vertrok in 1899 naar den Haag, waar dan die foto gemaakt moet zijn. Op beide foto's heeft ze een opgestoken kapsel.

Ik heb getracht om zoveel mogelijk in de buurt van 42 jaar te blijven, echter met inachtneming van de foto's. Ook latere foto's van een achternichtje (rond de 2e Wereldoorlog), die ook Margot Begemann heette (geboren in 1904 en misschien wel naar haar tante vernoemd) zag ik bepaalde gezichtstrekken die overeenkwamen. 

Margot zou later verschillende werken van Vincent in haar bezit gehad hebben. Bekend is dat Vincent er eentje voor haar maakte, alhoewel de opdracht via iemand anders was gegeven voor 20 guldens, welke hij weigerde. 

Na Vincents vertrek naar Antwerpen (november 1885) zijn blijkbaar ook spullen opgeslagen op de zolder bij de textielfabriek van Louis Begemann aan de Berg in Nuenen. Het kan dus zijn dat Margot daaruit nog werken heeft gehad voordat de spullen ingepakt werden om naar Breda te versturen, waar moeder Van Gogh naartoe verhuisde. Ook is het mogelijk dat Margot in den Haag nog werken van Vincent heeft verzameld omdat een en ander uit haar nalatenschap is gekomen. Onder andere het aquarel van het Eindhovens station (JH. 958) "Zondag in Eindhoven". 


Peter Nagelkerke, Eindhoven, december 2014.